În vacanța de Crăciun, am decis să mai răscolim printre niște gusturi de bere. Ne-am dus până în Belgia pentru a-i gusta comorile din hamei. Astfel, venim cu o listă de șapte beri (dintre care, doar una este un pitic), una mai interesantă la gust decât cealaltă.

1. Lindemans Kriek

Începem cu Lindemans Kriek, o bere care are culoarea rubinului regal. Turnată în pahar, berea devine un vișiniu închis, spre negru și are un guler subțire de spumă. Gustul a fost o experință, fiind prima dată când beau o bere care îmi amintește de compotul de cireșe făcut de bunica acasă.

Berea aromată, aproape neagră în pahar
3,5% alcool

2. Lindemans Pecheresse

Tot de la Lindemans, am încercat și una dintre cele mai bune beri pe ca le-am băut până acum. Înainte de a o testa, mirosul dulce m-a surprins plăcut. Cu o savoare unică, gustul abundent de piersici mi-a bucurat papilele gustative. Totuși, m-a trimis cumva cu gândul spre copilărie, atunci când de ziua mea serveam șampanie Robby Bubble. Astfel, tentația de a bea mai multe sticle a fost mare.

Un fel de Robby Bubble cu 2,5% alcool, perfect pentru copilul din tine

3. Mort Subite

Rămânem turiști în Belgia și încercăm altă licoare care poartă o denumire de vrajă. Numele berăriei, Moarte Subită, m-ar duce cu gândul direct spre o fabrică ce se specializează pe berea neagră, foarte amăruie. Totuși, berăria produce mai multe tipuri de bere fructată, printre care și ceea ce am încercat eu. Nu m-a condus spre o moarte subită, ci mai mult spre un sentiment subit. Mirosul te captivează prin dulceața sa, iar gustul te surprinde prin nuanțe timide de caisă. Această bere nici nu conține hamei, fiind făcută din malț de orz și grâu.

Berea acrișoară cu 5,5% alcool

4. La Chouffe

O bere tipică blondă, care este creată de berăria reprezentată de un pitic, La Chouffe, personajul principal al etichetelor. Pe lângă umorul pe care ni-l transmite prin forma de butoiaș al sticlei și eticheta cu gnomul La Chouffe, berea este răcoritoare, pentru toate gusturile.

La Chouffe pe un monocilu
8,0% alcool

5. Affligem

Pe site-ul oficial al berii Affligem este descrisă o mică povestioară ce s-a petrecut de-a lungul anilor, poveste ce stă la baza creării licorii:

„Suntem în anul 1074. Şase cavaleri belgieni decid să-şi înlocuiască săbiile cu veşmintele de călugări şi îşi dedică viaţa păcii. Zece ani mai târziu, călugării termină abația și încep să prepare singura băutură mai sigură decât apa în evul mediu: berea.
Timp de secole, abația înflorește, iar călugării se bucură de o viață tihnită. Însă, următoarele secole sunt marcate de conflicte. Mai întâi, abația este distrusă în timpul Războiului de Succesiune. În 1580, structura este distrusă complet.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cazanele din cupru ale abației sunt furate. Timp de 15 ani, nu s-a mai băut nicio singură picătură de Affligem.

În 1956, Părintele Tobias se simte obligat să ia o decizie istorică. După al Doilea Război Mondial, Părintele decide să dezvăluie Formula Antiqua Renovata unui berar independent.

sursă: www2.affligembeer.com/ro/history/

Pe lângă istoria de peste 1000 de ani, berea este cunoscută si pentru aromele sale. De exemplu, cea din fotografia de mai jos, este o bere cu gust de castane. Se creează o combinație perfectă între gustul amărui și dulceag.

Berea din castane cu 6% alcool

6. Grimbergen Rouge

Tot o bere roșie, tot dulce, tot bună. E doar puțin mai amară față de Lindemans Kriek (prima bere despre care am scris), iar mirosul e aproape identic. Pot spune că la gust se aseamănă cu un vin spumant rose, fiind o plăcere pentru papilele mele.

Pasărea Phoenix care aduce 6% alcool berii

7. La Goundale

Ultima, dar nu cea din urmă, este o bere IPA (India Pale Ale). A fost cea mai amară bere dintre toate cele șapte, având un miros acrișor și nuanțe de caramel.

Berea cu un strat pufos de spumă, cu 7,2% alcool
Puteți vedea mai multe fotografii în galeria de jos:
Tags: , , ,

Leave a Reply