Acum că v-am atras atenția (pentru că știm cu toții cât e de greu), vrem să vă propunem o nouă călătorie fictivă. De data aceasta, vrem să vă trimitem (cel puțin cu gândul, dacă pe bune chiar nu putem), într-o expediție exotică, undeva între Oceanul Pacific și cel Indian: da, exact, ați ghicit – vorbim despre Australia –, locul acela în care diavolul își ține toate animalele de companie.

Revenind, însă, la berea noastră cea de toate zilele, ne-am gândit să împărtășim și cu voi ce ne-a fost dat să descoperim: Bundaberg Ginger Beer, o bere non-alcoolică, cu ghimbir, produsă de australieni.

Bundaberg Ginger Beer, berea din marsupiu

Trip down memory lane

 Am fost nevoită să fac eu însămi o scurtă incursiune pe meleagurile propriilor amintiri, ca să reușesc să rememorez momentul exact în care am luat prima gură din licoarea asta. Era undeva pe la două noaptea, acum doi ani, prin centrul Sibiului. Mă îndreptam spre un party și mă gândeam că ar merge o bere, așa că am intrat la Mega, să-mi potolesc pofta. Mi-am aruncat privirea asupra a zeci de doze la 3,50 lei, însă mini-butoiașul cu etichetă aurie mi-a atras atenția.

Am luat sticla de pe raft și am studiat puțin lista cu ingrediente iar, spre surprinderea mea, berea nu conținea alcool. „Bere fără alcool, zici? Ce pierdere de vreme mai e și asta? Ei bine, cred că urmează să aflu.” Zece minute mai târziu, îmi savuram berea cu ghimbir pe treptele sediului PSD din Sibiu. Absolut memorabil. Răspunsul la întrebarea care vă trece acum prin cap e „nu”: nu susțin partidul PSD și niciun partid, de altfel. Înapoi la bere.

Tradiție și inovație

Berea aceasta poartă numele orășelului din care provine, Bundaberg, din statul Queensland. A început ca o mică afacere de familie și s-a transformat într-un brand internațional, familia Fleming ghidându-se după deviza: „If it’s worth brewing, it’s worth brewing well.”.

Istoricul acestei afaceri datează încă din anii ’60, când Neville și Gladys Fleming, împreună cu fiul lor, Cliff și soția sa, Lee Fleming, au hotărât să preia Electra Breweries. În perioada anilor ’70 și ’80, întreaga producție era îndreptată spre piața locală, până când, undeva prin 1980, producția lor s-a extins într-o serie de supermarketuri din Australia și Noua Zeelandă.

Anul 1985 a adus cu el retragerea soților Fleming, frâiele afacerii urmând să fie preluate de fiul lor, Cliff, și de către soția sa, Lee. Odată cu venirea lui 1987, băuturile din gama Bundaberg capătă tot mai mult teren și în afara spațiului Australiei, acestea fiind exportate peste ocean.

Anul 1995 naște noi perspective de dezvoltare și aduce cu sine schimbarea ce a transformat acest brand în ceea ce este astăzi: Bundaberg Brewed DrinksBrewed to be better. Cinci ani mai târziu, compania debutează pe micile ecrane cu prima sa campanie publicitară. Asta nu e tot, însă, căci în 2004, familia Fleming a decis să-și cultive propriul ghimbir, pentru a beneficia în mod constant de ingrediente proaspete, de cea mai înaltă calitate.

Muzeul ce prezintă povestea din spatele Bundaberg Brewed Drinks
sursă foto: tripadviser.com

Pentru a le oferi consumatorilor o altă perspectivă asupra produselor lor, Bundaberg Brewed Drinks au pus la dispoziția celor curioși o atracție turistică inedită: Butoiul Bundaberg, unde vizitatorilor le sunt prezentate materiale educative cu privire la procesul de producție al băuturilor marca Bundaberg. În 2006, compania a atins apogeul succesului, când a început să-și exporte produsele în peste 30 de țări, printre care și Regatul Unit, Singapore, Noua Zeelandă și Statele Unite ale Americii, în 2007 urmând să înregistreze o creștere semnificativă a vânzărilor. Din 2010, compania a început procesul de diversificare a gamei sale de băuturi, lansând pe piață peste zece băuturi care conțin arome de lime, fructul pasiunii, mango, guava, cocos sau grapefruit. Aceste băuturi fac parte din gama Sparkling Drinks.

Bundaberg Root Beer, unul din sortimentele Bundaberg prezente în România

Procesul de brewing

Ingredientul de bază din această bere este, bineînețeles, ghimbirul. Pentru prepararea acestei băuturi, sunt folosite bucăți de ghimbir uscat, care sunt măcinate într-o pulbere fină, pentru a păstra aroma sa naturală. Această pulbere este amestecată cu apă și trestie de zahăr din Queensland, pentru a se crea infuzia dorită.

În procesul de fermentație, se adaugă, în cantități stabilite cu multă atenție, o drojdie specială care îi conferă berii o aromă distinctă și unică. După finalizarea procesului de fermentație, berea este filtrată până în punctul în care în aceasta se regăsesc bucăți minuscule de ghimbir. Când se află în acest stadiu, berea este foarte concentrată, acesta fiind un plus în procesul de maturare, deoarece îi conferă o aromă inedită.

După maturare, berea este diluată cu apă, în care se adaugă zahăr și acid citric, urmând să mai treacă o dată prin procesul de filtrare, acesta fiind un ultim pas înainte de carbonatare și îmbuteliere. Pentru a vă bucura de această bere la maxim, recomandăm întoarcerea sticlei și abia apoi desfacerea sa; astfel, permiteți aromelor aflate la fundul sticlei să se amestece cu restul berii.

2018 a marcat jumătate de secol de la începuturile Bundaberg Brewed Drinks

Leave a Reply