Cum ar fi dacă am  avea cu toții o gândire mai responsabilă și am asocia fiecărei activități fizice una cognitivă? Iar cum conceptul de a bea bere a devenit, pentru mulți, un sport olimpic, cu siguranță ne-am putea gândi de două ori înainte de a bea și de ce o bem. Este berea doar o scuză nevinovată pentru viciile noastre și pentru evadarea din cotidian? Sau este tocmai intrusul care ne aruncă în liantul societății? Câțiva oameni în halate albe au cercetat mai atent aceste aspecte și au ajuns la concluzia că toate alimentele consumate îndeplinesc un rol.

Așadar, dacă tot suntem ceea ce mâncăm, ce suntem dacă bem bere?

Poate că ți s-a spus prea des că ești alcoolic. Sau o burtă de bere umblătoare. Nu uita, totuși, că berea este un aliment, iar orice aliment consumat moderat influențează în mod pozitiv un stil de viață echilibrat.

Berea este o băutură naturală, obținută din patru materii prime –  malţ din cereale, apă, drojdie de bere şi hamei. Fiind un produs natural, oferă mai multă diversitate de ingrediente decât alte băuturi răcoritoare, remarcându-se, în special, aportul de vitamine din grupa B şi alte substanţe minerale.

Orice bere conţine mai mult de 400 de componente. Multe dintre acestea provin din materiile prime şi nu au suferit modificări în timpul procesului de elaborare; alte componente, printre care şi anhidrida carbonică şi alcoolul etilic, sunt rezultatul transformărilor suferite de materiile prime. Componentele din ambele grupuri sunt prezente întotdeauna la bere şi sunt cele care conferă proprietăţile nutritive şi funcţionale ale acestei băuturi.

Termenul de „aliment funcţional” este folosit pentru proiectarea, modificarea şi îmbunătăţirea alimentelor și se realizează prin amestecarea, înlocuirea sau adăugarea de anumite ingrediente specifice. Astfel, literatura de specialitate privind „alimentele funcţionale” vorbeşte despre îmbunătăţirea alimentelor cu fibră solubilă, minerale, flavonoizi, acid folic, înlocuirea grăsimilor cu altele, care conţin acizi graşi din grupul Omega-3 şi Omega-6, fortificarea cu antioxidanţi naturali, proveniţi din amine şi aminoacizi specifici, taurină, L-carnitină şi peptide care stimulează sistemul imunitar. În mod evident, multe dintre aceste ingrediente se află şi în bere, astfel încât se poate vorbi despre bere ca şi “aliment funcţional”.

Viața e grea, berea ajută!

Valoare nutritivă

Fiind un produs natural, obţinut prin fermentarea alcoolică a unui extract apos de malţ de orz, berea are un aport mai mare de componente decât băuturile răcoritoare, care sunt produse prin procedee de amestecare a diferitelor ingrediente şi a aditivilor, naturali sau sintetici. În schimb, băuturile răcoritoare reprezintă o diversitate mult mai mare pe piață, deoarece, în elaborarea procesului de preparare poate fi adaugat orice ingredient solubil în apă şi care are anumite proprietăţi nutriţionale. În schimb, atunci când vorbim despre bere, se remarcă tendința de a evita noi ingrediente în procesul de obținere.

Berea conține în special vitamine din grupa B, dar și riboflavina, piridoxina, niacina şi acidul folic, iar dintre minerale, merită menționate fosforul și siliciul. Chiar dacă berea conţine şi o gamă largă de compuşi cu azot, valoarea lor biologică este scăzută.

Berea, „aliment funcțional”

Berea are proprietăți funcționale datorită următoarelor ingrediente:

• În concentrație scăzută și consumat moderat, alcoolul etilic îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară şi încetineşte debutul menopauzei;

Folaţii reduc riscul de anemie megaloblastică şi previn malformaţii ale măduvei spinării;

Polifenolii, în calitate de antioxidanți naturali, reduc fenomenele oxidative responsabile cu îmbătrânirea organismului;

Beta-Glucanii şi arabinoxilanii, traduși drept fibră solubilă, reduc incidenţa cancerului de colon şi scad colesterolul.

Maltodextrina este o sursă de energie cu osmolaritate redusă şi oferă un aport controlat de zaharuri simple.

• Are un conţinut scăzut de sodiu, ceea ce o face potrivită în dietele hiposodice şi pentru realizarea diurezei.

Un Black IPA de la Perfektum

Valoare calorică

Asociem adesea consumul de alcool cu o creștere a riscurilor în ceea ce privește sănătatea și, în special, obezitatea. Însă, uităm faptul că berea este elaborată, în principal, din ingrediente naturale, așadar are un conținut caloric scăzut. În ultimii ani, diferite investigaţii au pus la îndoială existența unei relaţii directe între consumul moderat al acestei băuturi şi apariţia obezităţii abdominale. Există alţi factori, cum ar fi stilul de viaţă sedentar, obiceiurile alimentare incorecte, dietele bogate în grăsimi, inclusiv consumul excesiv de tutun, care favorizează acest tip de obezitate şi influenţează compoziţia corporală.

Realitatea este ca aportul caloric din bere este foarte scăzut: un pahar de 200 ml are doar 90 kcal şi, în cazul berii fără alcool, această cantitate se reduce la 34 kcal. Un consum moderat se stabileşte la 10 – 12 g de alcool pur / zi pentru femei (în traducere liberă, o bere la 330 ml cu un volum de 4,5%) şi, respectiv, 20 – 24 g pentru bărbaţi (adică două beri la 330 ml). Aceste diferenţe apar din cauza susceptibilității că femeile metabolizează alcoolul.

Trebuie să luăm în calcul și faptul că alcoolul nu se poate depozita în organism, așadar, este primul substrat care se metabolizează pentru a produce energie. Deşi ingerarea sa presupune un aport „extra” de calorii în dietă, nu este clar dacă există mecanisme care să compenseze această energie „adiţională”. Relaţia dintre consumul de alcool şi creşterea în greutatea corporală este influenţată de tipul de consum, dar și de cantitate.

Consumată moderat, berea este un aliment care poate oferi proprietăţi hidratante, nutritive şi funcţionale pentru sănătate. Deoarece este un produs natural, nu poate concura, în sensul diversității, cu băuturile răcoritoare. În schimb, depășește proprietățile nutritive, funcționale și răcoritoare ale majorității băuturilor obișnuite.

Unde sunt plasate berea și vinul în Piramida Alimentară.
Sursă foto: beresanatatenutritie.ro

Prin urmare, doar pentru că berea conține și alcool, nu îți afectează în mod direct sănătatea, greutatea sau viața socială. În schimb, cantitatea o face. Nu uita că nu ești spațiu comercial, așa că nu mai turna în tine cantități industriale. Pofta trece și după două beri, nu e necesar să bei zece.

Acest material a fost realizat cu ajutorul website-ului beresanatatenutritie.ro.

Tags: , ,

Leave a Reply