Când auzi Chișinău, cel mai probabil te gândești la capitala Republicii Moldova sau, altminteri, unicul oraș pe care-l cunoști din Republică. Pentru localnici, Chișinău se asociază cu petrecerile studențești, concertele trupei Zdob și Zdub și nopți lungi de povești. În acest articol nu voi vorbi despre capitală, ci despre berea care îi creează reputație orașului.

Odată ajunși pe meleagurile moldovenești, am zis să ies cu prietenii la un suc, pentru a mai servi câte o bere. După două blonde și-o brunetă, discuția merge altfel.

Chișinău nu mai e ce a fost cândva”, a zis unul din ei. Nu pot să zic că n-am mai auzit asta, dar sigur în alt context. Berea, împreună cu filozoful din mine, se băteau pentru dreptul la replică, dar ceilalți mi-au luat-o înainte. Am ajuns la concluzia că, de fapt, berea e la fel, dar noi ne-am schimbat. Pe această notă melancolică, am scos la suprafață niște povești care ar trebui să apară în benzi desenate. Vă invit să vă amuzați pe seama prietenilor mei, care au reușit să-și aducă relația cu berea Chișinău la un alt nivel.

Mai multe tipuri de bere Chișinău: Tare, Brună, Blondă și Fără alcool

Kvass cu antecedente penale

„Am un prieten care face kvass la nivel amator și-l pune în orice sticle pe care le găsește prin casă. Pentru că am tot trecut pe la el, s-a oferit să mă servească și pe mine. Mi-a dat o sticlă de bere Chișinău, în care a turnat kvassul. Eram cu mașina și am pus sticla, fără să-mi dau seama, pe bancheta din față. Nu am mers foarte mult până să mă oprească doi polițiști. Ar fi trebuit să le vezi ochii arzători, când au zărit sticla cu bere începută, lângă mine. Kvassul nu avea alcool, dar are un miros specific și un ambalaj ispititor, pentru doi polițiști plictisiți în tura de noapte. Exista o bucurie evidentă pe fețele lor, îmi tot repetau legile cu privire la consumul de alcool în timp ce ești la volan și că este pedepsit cu o amendă uriașă. Încercam să le explic că nu este bere, ci kvass, dar din moment ce erau atât de entuziasmați că m-au vânat, nici nu doreau să mă asculte. Am insistat să miroasă conținutul sticlei, dar nu pricepeau nimic. La un moment dat, unul ia și gustă, iar celălalt, cu și mai mult tupeu, îi smulge sticla din mână, să guste și el. Deși nu a fost un gest foarte profesionist, au clarificat instant situația. Pe când erau gata să mă lase, parcă m-a tras ceva de limbă să fac o glumă mai puțin reușită și le-am zis că nici măcar nu am voie să beau alcool, pentru că am tuberculoză. Ar fi trebuit să vezi expresia de pe fețele lor!” – Oleg

Dacă vrei să vezi și tu cum e kvassul, avem un articol întreg despre pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a-ți face propria bere, iar tu ești doar la un click distanță. Rețeta noastră conține alcool, așa că nu vă indicăm să o beți înainte de a conduce…

Bere Chișinău la doză

Bere cu dinți

„Cică de la bere e imposibil să te îmbeți, cel puțin așa credea naiva de mine acum doi ani. Mă tot contraziceam cu prietenii pe subiect, pentru că eu eram ferm convinsă că berea e mai mult o băutură răcoritoare, decât una alcoolică. Aparent, nu am consumat eu în proporții corecte, pentru a-i simți pe deplin efectul. Totul până la un party studențesc, unde erau și prietenii care îmi cunoșteau convingerile. Am zis că o dăm doar pe bere de data asta. Petrecerea se ținea la un coleg care stătea cu chirie în gazdă. Și până aici sună bine. Ne-a zis că avem voie peste tot și nici măcar nu se ține cont de ora de liniște, doar într-o cameră nu puteam intra, pentru că stătea o bătrânică acolo. Ne-am aprovizionat cu foarte multă bere Chișinău. Cam asta țin minte de la petrecerea aia, dar trăirile de a doua zi le voi ține minte toată viața. M-am trezit foarte mahmură și confuză. Nu știam exact unde mă aflu și mă îngrozea faptul că vedeam o pereche de dinți pe noptieră. Simțeam o răsuflare mai greoaie în spate, dar nu aveam curajul nici măcar să mă mișc din loc. După câteva minute, am recunoscut tapetul și am înțeles că sunt în același apartament unde s-a ținut party-ul și mi-am dat seama cine e coleguța de pat… Pot să zic că bunicuța a fost destul de drăguță să nu-mi zică nimic. De fapt, era surdomută. Poate era și un pic speriată, dar na, probabil e ultimul party din viața ei.” – Ina

Din cantină, în pub

„La 19 ani am venit la capitală, să aplic la facultate. Stând la coadă, am cunoscut câțiva tineri care mi-au devenit colegi. Am zis să mergem la un pub, după ce aplicăm. Așa am făcut. Când am ajuns la local, eu, băiat de la țară, căscam gura pe pereți și nu am mai apucat să mă uit în meniu, până s-a apropiat chelnerița. Am zis să aleg ceva clasic și simplu, bere Chișinău. La noi în sat există un bar, care e și magazin alimentar, și cantină. Acolo nici nu există altă bere și mă gândeam că ar fi autentic să beau Chișinău chiar în capitală. Dar am fost pus repede cu picioarele pe pământ, pentru că, în acel local nu se servea această bere. Domnișoara a încercat să mă ajute și mi-a propus bere craft. Cred că am făcut o față de prost, pentru că, după asta, ea a adăugat și bere artizanală. După o multitudine de cuvinte necunoscute, am zis să merg pe ceva sigur și am cerut apă cu gheață. Cred că păream cel mai dedicat fan al berii Chișinău. Dar chiar e mai mult decât o bere, o asociez cu oamenii și locurile dragi, știi? Ca în piesa aia… (video mai jos)” – Iura

Dacă nu vrei să ți se întâmple la fel cum a pățit Iura în local și să nu știi despre berea craft, te invităm să citești articolele noastre din categoria D’ale berii.

Spot aniversar – 575 de ani de Chișinău
Tags: , , , , ,

Leave a Reply