Am pornit într-o călătorie în partea estică a lumii, pentru a dărâma un mit care a prins contur pe întreg globul, acela că rușii nu beau altceva în afară de votcă. Ba uite că le place și berea! Și nici n-a fost nevoie să mergem în Rusia pentru a-i deconspira, pentru că berea despre care urmează să discutăm se găsește la aproape orice colț de stradă.

În schimb, am avut nevoie de papile gustative curioase și de Horațiu Mlendea, programatorul care, pentru o seară, a lăsat codurile deoparte și ne-a spus povești despre Kvass, o băutură antică de pe tărâmul slavic. Ea provine din Rusia, dar și-a extins popularitatea și în Polonia, Ucraina, Lituania, Letonia, Estonia, Serbia, Ungaria, România, chiar și în China.

Mi s-a părut foarte interesant faptul că s-a extins și în unele zone din China, adică în cele care au avut sau încă mai au tangențe cu elemente din cultura slavică.

Horațiu, despre berea rusească în China
Kvass făcut de Horațiu într-o sticlă de Aqua Carpatica. La fund se observă drojdia care așteaptă să iasă la suprafață când se va deschide sticla

Horațiu ne-a povestit că a dat de această bere mai mult din greșeală. În timp ce naviga pe YouTube, a descoprit un video despre kvass.

„Mă tot uitam la videoclipurile de pe canalul Life of Boris (youtuber care face conținut pe tematică slavică) și am găsit un video din seria Cooking with Boris. M-am uitat pentru că mi se părea destul de ușor de făcut băutura asta. Am făcut-o în 2017, iar atunci stăteam în chirie, într-un apartament la demisol. Îi spuneam beci. Mi se părea perfect contextul – făceam o bere rusească într-un beci.”

Inițial, pentru că nu știa exact ce este un kvass, Horațiu a căutat câteva informații despre cum ar trebui să îi iasă, dar și despre istoric. În trecut, băutura era făcută și băută de oamenii săraci din societate, pentru că nu necesită multe ingrediente. Sunt rețete care nu implică ingredientele specifice ale unui Kvass, ci doar pâinea neagră de secară prăjită, deoarece conține mai multă maltoză decât alte tipuri de pâine.

Kvass-ul nu era folosit doar ca băutură. Gospodinele îl foloseau în bucătării pentru a acri ciorbele, deoarece are foate puțin alcool (până la 1%). Din acest punct de vedere, un echivalent al Kvass-ului este borșul, folosit destul de des în bucătăria românească. Ca să fim înțeleși – da, rușii au creat o băutură care conține doar până la 1% alcool.

Cum îmi fac propriul Kvass?

Ingrediente magice
  • 1.5 l de apă
  • 2 felii de pâine neagră de secară
  • 50 g stafide
  • 1/4 de cub de drojdie
  • 100g zahăr
  • 1 lămâie
Pașii spre băutura slavică

Se pune apa la fiert, pâinea la prăjit, iar stafidele se spală bine, pentru a îndepărta microbii. După ce apa a dat în clocot, trebuie luată de pe foc, adăugându-se stafidele și pâinea prăjită. Se acoperă oala cu un capac și trebuie lăsată cel puțin trei ore. Poți adăuga și câteva felii de lămâie cu coajă, pentru aromă.

Dacă ai așteptat trei ore, e timpul să ridici capacul. Dacă miroase neplăcut, înseamnă că totul decurge conform planului.

Acum poți scoate stafidele, feliile de pâine și de lămâie. Pentru că o să rămână firmituri, va trebui sa strecori compoziția printr-o sită foarte deasă. Se adaugă din nou stafide, dar, de data asta, se pune zahărul și drojdia, deoarece reacția dintre ele va produce alcoolul. Apoi, se toarnă lichidul în recipiente din sticlă, se depozitează la căldură, pentru ca procesul de fermentare să aibă loc și se așteaptă două/trei zile.

Recomand să se folosească recipiente din sticlă, nu din plastic, pentru că poate influența gustul și aciditatea. O singură dată am pus la fermentat în plastic, pentru că nu am știut. Le-am dat unor prieteni să bea și, deși au zis că băutura are gust bun, următoarea zi au fost stricați la burtă.

Drojdia de pe fundul sticlei ce conține Kvass

După cele două/trei zile, se mai strecoară încă o dată lichidul. Acum însă trebuie folosit și tifon, pentru a îndepărta impuritățile care au rezultat în urma fermentării. La sfârșit, se poate adăuga și puțin suc de lămâie, pentru a acoperi mirosul puternic.

Prima dată când am făcut Kvass, pentru că nu aveam tifon, am folosit un tricou foarte curat. Poți folosi și un prosop de bucătărie, contează să fie curat.

Kvass-ul e gata, mai trebuie doar pus la frigider pentru câteva ore și poate fi degustat. Berea lui Horațiu are gustul asemănător cu vinul, pentru că a folosit și stafide, iar sucul de lămâie îi oferă un miros asemănător cu socata, dulce-acrișor.

Dacă încerci și tu rețeta, trimite-ne poze cu procesul pe pagina noastră de Facebook. Noi chiar sperăm ca berea ta să miroasă urât.

Tags: , , , ,

Leave a Reply